Cum să scapi de iritațiile apărute de după ras?

În principiu, marea majoritate a bărbaților știu că pentru a scăpa de iritațiile apărute după ras este nevoie de un produs de tip “after shave”.

Acest lucru este parțial adevărat deoarece produsele de tip “after shave” ajută mai mult la prevenirea efectelor neplăcute ce apar după bărbierit însă există o mulțime de produse ce pregătesc practic tenul și barba pentru bărbierit. Aceste produse se numesc generic produse de “pre- shave” și ajută la o hidratare mai bună a tenului, la înmuierea firului de păr din barbă.

Dar haideți să o luăm cu începutul. Iritațiile de după ras apar în principiu din cauza unei îngrijiri necorespunzătoare a tenului. Bineînțeles mai există și o mulțime de alte motive, precum diverse boli dermatologice, igiena precară etc, însă nu vom discuta despre aceste cazuri rare ci de situațiile uzuale. Cum spuneam, îngrijirea necorespunzătoare a pielii reprezintă principalul factor al iritațiilor de după ras, iar prin îngrijire necorespunzătoare ne referim la o hidratare incorectă a tenului, lipsa protecției etc.

Ce este de făcut?

În cazul în care alegi să te bărbierești periodic, încearcă să introduci în rutina ta zilnică o cremă hidratantă pentru față. Marea majoritate a acestor creme oferă nu doar o hidratare optimă a tenului ci și o protecție împotriva factorilor externi precum poluare, praf, UV etc. O piele hidratată este o piele mai moale și implicit mai ușor de bărbierit.

De asemenea, un alt produs pe care îl poți folosi este un scrub deoarece acesta ajută la îndepărtarea stratului de piele moartă de la nivelul tenului. Toate aceste produse ajută la o mai bună pregătire a pielii înainte de ras însă în continuare îți recomandăm și folosirea unui after shave după ras.

Recomandarea noastră, mai ales în cazul folosirii unui aparat de ras electric, este un after shave balsam și nu pe bază de alcool, însă vom reveni ulterior cu un nou articol în cadrul căruia vom prezenta diferențele dintre cele două tipuri de after shave-uri.

În cazul în care alegi să porți o barbă de 2-3 zile, atunci trebuie folosit un balsam de barbă sau un ulei de barbă. În cazul în care alegi un ulei ar fi indicat să te asiguri că are o compoziție ceva mai light deoarece acestea sunt specifice bărbilor mici. Un ulei mai gras este recomandat persoanelor cu barba mare, iar acesta, pe o barbă mică, poate lăsa o senzație de gras. Aceste produse ajută la o hidratare optimă a tenului și a firului de păr fapt ce duce la un fir de păr mai moale și implicit un tuns mult mai confortabil și mai lipsit de iritații.

În ambele cazuri, igiena este extrem de importantă. Indiferent că te razi sau doar îți tunzi barba, dezinfectarea și curățarea aparatului este vitală. De asemenea, spălatul tenului înainte de bărbierit sau tuns este și el vital pentru a nu avea probleme. În cazul în care vorbim de bărbierit poți folosi un săpun de față, în cazul în care vorbim de barbă de 2-3 zile poți folosi un săpun sau un șampon de barbă.

Concluzii:

În concluzie, pentru a scăpa de iritațiile apărute în urma bărbieritului, atât tenul cât și firul de păr au nevoie de îngrijire nu doar după bărbierit ci și înainte. Așa cum produsele de tip “after shave” și-au făcut loc în viața noastră așa trebuie să înceapă, ușor ușor să fie introduse, în rutina zilnică, și produsele “pre-shave”.

Articol scris de specialiștii de la The Barber